Waarom schilderen?


Schilderwerk is belangrijk om verschillende redenen. 

Ten eerste kan goed schilderwerk de levensduur van een gebouw verlengen. Wanneer het houten deel van een gebouw niet regelmatig geschilderd wordt, kan het hout gaan rotten en kan het gebouw daardoor gevaar lopen. Door het hout regelmatig te schilderen, wordt het beschermd tegen weersinvloeden en blijft het langer in goede staat.

Ten tweede kan schilderwerk ook het uiterlijk van een gebouw aanzienlijk verbeteren. Een nieuwe lik verf kan een gebouw laten stralen en de waarde ervan verhogen. Schilderwerk kan ook gebruikt worden om een gebouw op te frissen of om het een nieuwe look te geven.

Ten derde kan schilderwerk ook veiligheid bieden. In sommige gevallen kan schilderwerk gebruikt worden om gevaren te markeren, zoals hete pijpen of elektrische leidingen. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen.

Ten vierde kan schilderwerk ook een sociaal aspect hebben. In sommige gemeenschappen kan schilderwerk worden gebruikt om een statement te maken of om een bepaald thema te benadrukken. Dit kan bijdragen aan een gevoel van samenhorigheid en trots in de gemeenschap.

In samenvatting is schilderwerk belangrijk omdat het de levensduur van een gebouw kan verlengen, het uiterlijk van een gebouw kan verbeteren, veiligheid kan bieden en een sociaal aspect kan hebben. Het is daarom belangrijk om regelmatig schilderwerk uit te laten voeren.

Zelf schilderen of een schilder inhuren?

Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

  • Tijd: Schilderen kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je geen professionele ervaring hebt. Als je weinig tijd hebt, kan het verstandiger zijn om het door een professionele schilder te laten doen die sneller en efficiënter te werk kan gaan.
  • Materiaalkosten: Als je zelf gaat schilderen, moet je ook rekening houden met de kosten van verf, kwasten, rollers, afplaktape, en andere materialen die je nodig hebt. Als je het door een professionele schilder laat doen, zijn deze kosten vaak inbegrepen in de prijs.
  • Vaardigheden: Als je geen ervaring hebt met schilderen, kan het moeilijk zijn om een mooi eindresultaat te bereiken. Als je het belangrijk vindt dat het eindresultaat perfect is, kan het verstandig zijn om het door een professionele schilder te laten doen die de juiste vaardigheden en technieken beheerst.
  • Plezier: Als je houdt van schilderen en het als hobby ziet, kan het leuk zijn om het zelf te doen. Als je het als een vervelende taak ziet, kan het beter zijn om het door iemand anders te laten doen.


Al met al is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden of je zelf gaat schilderen of het door een professionele schilder laat doen. Weeg de bovenstaande factoren af en maak een weloverwogen beslissing.

Airless verfspuiten

Airless verfspuiten is een effectieve manier om verf op een snelle en efficiënte manier aan te brengen op een oppervlak. In plaats van lucht om de verf uit de spuitpistool te persen, gebruikt het airless systeem een hogedrukpomp om de verf te forceren. Dit maakt het makkelijker om een egaal en glad resultaat te krijgen, zonder luchtbellen of spatten. Het is ook efficiënter omdat het minder tijd kost om het oppervlak te bedekken.

Airless verfspuiten wordt vaak gebruikt voor het schilderen van grote oppervlakken, zoals muren en plafonds, maar het kan ook gebruikt worden voor het schilderen van kleinere objecten, zoals meubels of deuren. Het is een populaire keuze voor professioneel gebruik omdat het een snelle manier is om grote oppervlakken te schilderen, en het resultaat is meestal van hoge kwaliteit.

Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik van airless verfspuiten. Ten eerste is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het gebruik van een airless verfspuit, omdat de verfdampen die vrijkomen tijdens het spuiten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is ook belangrijk om de juiste maskers en beschermende kleding te gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet blootgesteld wordt aan de verfdampen. 

Ten tweede kan het moeilijk zijn om het juiste spuitpatroon te krijgen met een airless verfspuit, vooral voor beginners. Het kan enige oefening vergen om het juiste patroon te krijgen zonder overspray of spatten.

Desondanks zijn de voordelen van airless verfspuiten vaak groter dan de nadelen, en het is een populaire keuze voor professioneel gebruik en grote schilderprojecten.

Tips voor het kiezen van de kleur van de woning

  1. Overweeg het klimaat en de omgeving van de woning. Donkere kleuren absorberen meer warmte en kunnen daarom geschikter zijn voor koelere klimaten, terwijl lichte kleuren reflecteren en de warmte behouden, wat geschikter kan zijn voor warme klimaten. Bovendien kunnen bepaalde kleuren beter passen bij het landschap of de architectuur van de omgeving.
  2. Kies kleuren die bij de stijl van de woning passen. Een Victoriaans huis zal bijvoorbeeld meer geschikt zijn voor rijke, klassieke kleuren zoals purper of rood, terwijl een modern huis beter past bij heldere, eenvoudige kleuren zoals wit of grijs.
  3. Overweeg hoe de kleur van de woning zal samenwerken met de andere elementen van het landschap, zoals de tuin en het terras. Probeer kleuren te kiezen die harmonieus zijn met deze elementen, in plaats van tegenstrijdig.
  4. Denk na over hoe de kleur van de woning zal werken met het licht in de ruimte. Lichte kleuren reflecteren licht en kunnen daarom een ruimte luchtig en ruimtelijk maken, terwijl donkere kleuren een ruimte kleiner en intiemer kunnen maken.
  5. Probeer verschillende monsters uit om te zien hoe de kleuren er in het echt uitzien. Het is belangrijk om te onthouden dat kleuren op een verfstaal anders kunnen lijken dan op een grotere oppervlakte, dus het is een goed idee om een kleine hoeveelheid verf op een muur te testen.